Hoppa till innehåll

Entreprenadbesiktningar inom VVS (Luft, Rör och SÖ)

AB04 och ABT06

Entreprenadbesiktningsman – av SBR Godkänd

Entreprenadbesiktning innebär att en utomstående besiktningsman säkerställer att entreprenaden är utförd i enlighet med de riktlinjer och krav som parterna har kommit överens om i kontrakt, samt att entreprenden har följt rådande svenska branschregler. För JPE Projektledning är det en självklarhet att du som beställare ska få det du har beställt, samt att säkerställa att entreprenaden håller en hög kvalitet och är i enlighet med avtalet.

Vi är av SBR Godkända och är medlem i SBR expertgrupp för entreprenadbesiktningar.

JPE Projektledning utför besiktningsuppdrag, både gällande nybyggnationer och ombyggnationer i stora som små projekt. I huvudsak utför vi entreprenadbesiktning i enlighet med AB 04 och ABT 06 inom bygg/installation. Vi har även ett väl uppbyggt nätverk av samarbetspartners/biträdande besiktningsmän med expertis inom övriga entreprenadområden när projektet så kräver. Detta för att säkerställa att du som kund får en god kvalitet med expertis inom berört område.

Vi på JPE Projektledning fokuserar på teknikområden inom ventilation, rör (VS) samt styr och övervakning, i övriga kategorier nyttjar vi våra samarbetspartner.

Du har en kontakt från början till slut och vi följer upp och återkopplar till er så att ni är uppdaterade hela tiden.

JPE Projektledning AB
Av SBR godkänd besiktningsman
medlem i SBR:s Entreprenadbesiktningsgrupp

Vad en entreprenadbesiktning innebär

En entreprenadbesiktning görs både på små och stora byggnader. En entreprenadbesiktning avser främst projekt avseende bygg-, bostads-, eller fastighetsföretag. När en entreprenadbesiktning görs bedöms det hur kontraktsenlig entreprenaden är, samt hur väl entreprenaden följer krav och och branschregler.

Det ligger både i beställaren och entreprenörens intresse att göra en entreprenadbesiktning. En entreprenadbesiktning hjälper till att säkerställa att eventuella fel och brister åtgärdas i tid och att ansvaret för åtgärdande hamnar hos rätt part.

En förutsättning för att en entreprenadbesiktning ska gå att göra på ett bra sätt är att diverse handlingar finns och att avtalet innehåller bra underlag på vad som är överenskommet mellan parterna. På så vis blir det också lättare för besiktningsmannen att kunna se vad parterna har lovat och vad de har gått med på.

Besiktningen dokumenteras i ett besiktningsutlåtande med bilagor, vilket är ett stöd för båda parter framgent. Det är också av vikt att både beställaren och entreprenören får möjligheten att delta under besiktningen för att i sin tur kunna påpeka och lösa eventuella fel och brister.

Olika besiktningsformer

Förbesiktning

En förbesiktning innebär att besiktningsmannen besiktigar de delar som är svåra eller omöjliga att komma ut efter det att bygget har färdigställts, det vill säga fel som riskerar att byggas in eller kommer bli svåra att åtgärda senare i entreprenaden. En förbesiktning kan beställas av både beställaren och av entreprenören. En förbesiktning är inte ett krav men är en fördel att ha som underlag för att reda ut eventuella brister och oklarheter mellan beställare och entreprenör under entreprenadtiden. Vid utförande av en förbesiktning kan man undvika många fel som finns direkt och behöver då inte vänta tills entreprenadtiden är slut.

Slutbesiktning

När ett bygg/installationsprojekt är färdigställt görs en slutbesiktning. Under en slutbesiktning kontrollerar besiktningsmannen att allting har gått rätt till, att entreprenaden är fri från fel och brister, samt att det som avtalats mellan beställare och entreprenör är uppfyllt enligt de kontrakt/avtal som finns. En slutbesiktning görs i enlighet med AB 04 eller ABT 06 av en behörig oberoende besiktningsman.

Vid en slutbesiktning upprättas också ett besiktningsutlåtande där de eventuella fel och anmärkningar tas upp. Besiktningsmannen beslutar därefter om entreprenaden blir godkänd eller inte. En entreprenad kan godkännas även om fel och brister finns. Det framgår i besiktningsutlåtandet vilka anmärkningar som tagits upp samt vem som anses skyldig att åtgärda dessa. Utlåtandet är ett underlag som beställaren kan ha för att påtala vad entreprenören är skyldig att avhjälpa och inom vilken tid.

Efterbesiktning

I vissa fall förekommer det att en entreprenad godkänns med fel och brister som entreprenören är skyldig att åtgärda. I sådant fall görs senare en efterbesiktning för att kontrolleras allt har åtgärdats Åtgärderna ska alltid vara fackmannamässigt utförda.

Garantibesiktning

Även garantibesiktning är en vanligt förekommande form av besiktning. Garantibesiktning innebär att besiktningsmannen kontrollerar att det inte tillkommit några nya fel innan dess att garantitiden har löpet ut, vilket är 2 eller 5 år beroende på vilken entreprenadform entreprenaden avser. Vanligtvis görs en garantibesiktning inom 2 år efter att entreprenaden har blivit godkänd.

Det förekommer även fler sorters besiktningar, kompletterande slutbesiktning, särskild besiktning, överbesiktning mm.